Junior Clerk Paper Solution English Grammar Answer Keys Exam Held on 19-2-2017

DPSSC Junior Clerk English Paper Solution
By:
Angel English Academy-Jasdan
Mo-8347262428
Exam Date: 19-2-2017 Sunday

All Districts:

·           Question Paper ના કેટલાક MCQs Angel’s 1700 MCQs બૂકમાં or Part-1-2-3 માં dito-to-dito છે અને કેટલાક તેના જેવા છે, થોડા ફેરફર સાથે. નિયમો સમાન/સરખા લાગુ પડતા હોય છે. માત્ર શબ્દો બદલતા હોય.

DPSSC Junior Clerk English :: Paper Solution/Answer Key

1.      We saw children ……… kites in their buildings.
Ans: flying
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-801-1588 (and others)

2.      Stars ………not………at day time.
Ans: do-shine
Angel’s English Grammar Book-Tenses & Video DVD Part-2

3.      Don’t turn that way. It is ……….one way street.
Ans: a
Angel’s English Grammar Book-Articles & Video DVD Part-1

4.      Ravi didn’t ……….play well………took any wicket.
Ans: either-or
Angel’s English Grammar Book-Conjunctions & Video DVD Part-3

5.      Please stick ………. your words.
Ans: to

6.      ….. soothing that lady, the policeman scolded her.
Ans: Instead of

7.      It is desirable to take……in any business if you want to make profit.
Ans: risk

8.      The boy ….. you punished was weeping a lot.
Ans: whom
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-416-464-1260-1710

9.      ….dogs seldom bite.
Ans: Barking
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs No-582

10.   Return means ….. .
Ans: profit
(not sure, it depends in which sense ‘return’ is used, it can be exchange or reject also, but very bearer is profit)

11.   …..do you visit the library in a week?
Ans: How often

12.   The purer the water is, ….. harmful it is.
Ans: The less

13.   Raju tries to behave…..his father has taught him
Ans: as

14.   Find out the correct spelling.
Ans: delivery

15.   Opposite of ‘vast’
Ans: small

16.   The PM insisted ….. discipline.
Ans: on

17.   …..you need any help, call me.
Ans: should
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs No-732

18.   My work …..by her.
Ans: has been done
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book માં have/has been + V-3 ના પુષ્કળ વાક્યો છે.

19.   She fell while….. .
Ans: jumping
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs no-696-1442-1443

20.   …..money do you spend on books?
Ans: How much
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs no-1295

21.   The patient is too weak …..
Ans: to walk
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs no-624-886-896 (and others)

22.   Assam is in ….. East of our country.
Ans: the
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs no-487-1307
Angel’s English Grammar Book-Articles & Video DVD Part-1

23.   …..only thing you missed is his lecture.
Ans: The
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-842

24.   All like the company of the …..people.
Ans: learned

25.   One of my friends ….. a doctor.
Ans: is
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-988-1265 (and many more)

26.   It…..here since morning.
Ans: has been raining
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-419-828 (and many more)

27.   When the manager came, they …..the task.
Ans: had finished
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-428

28.   She played ….. her friend.
Ans: better than
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: Lots of Sentences of Degree

29.   “…..comment on demonetization?”
Ans: Any
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-837 (and others)

30.   Hardly had I got up ….. she came.
Ans: when
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-406-407-475 (and many others)

31.   “This is not your car. This is …..”
Ans: mine
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-472-769

32.   Find out the correct spelling.
Ans: embarrassing 

33.   Find the letter which will end the first word and start the second one: C U ….. EAR.
Ans: B (CUB-BEAR)

34.   Identify the type of Adjective:
“Ankita is tired after so much work.”
Ans: (tired) descriptive Adjective

35.   “Excuse me! …..you speak English?”
Ans: can
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-685

36.   Find the correct spelling.
Ans: Absurd

37.   Which of these is an abstract noun?
Ans: Honesty
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book MCQs no-930

38.   “You…..wait outside.”
Ans: must
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-685
Modal Auxiliary Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-2

39.   Identify the kind of sentences: “Try that one.”
Ans: Imperative
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-967

40.   Identify the odd one out from the below words.
Ans: Remote
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-1090

41.   “Do not…..me.”
Ans: disappoint

42.   “He did not …..his friend.”
Ans: forgive
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-428
Tenses Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-2

43.   “One who does a job of driving other’s car is…..”
Ans: chauffeur

44.   “Do you know ….. mother?”
Ans: Sanjay’s
‘s Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-1 

45.   “People love him ….. he is helpful”
Ans: if (work of if is to show condition)
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-705
Conjunctions Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-3

46.   The plural noun of ‘fish’ is …..
Ans: fish
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-83
Singular-Plural Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-1

47.   The nearest meaning of ‘by far’ …..
Ans: more than

48.   Neither Mala nor I ….. interested in the contest.
Ans: am
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-480-975
Conjunctions Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-3

49.   The adjective of ‘Value’.
Ans: valuable

50.   “If you boil water it slowly …..”
Ans: evaporates
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-685
Tenses Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-2

51.   ‘The pan was scalding hot.’-In the given sentence, scalding is …
Ans: adverb of degree

52.   ‘I love my country and I am proud of its rich and varied heritage.’
Meaning of ‘heritage’
Ans: Something handed down from the past
(in the sentence ‘it’s’ is wrong is must be ‘its’, see the Pledge)

53.   ‘She is climbing the tree.’-Find the Verb.
Ans: climbing

54.   ‘He is as fat as me.’-Find the adjective
Ans: fat
Degree

55.   ‘Promote harmony and the spirit of common brotherhood amongst the people of India transcending all religioun’-Meaning of transcending
Ans: to rise above

56.   Synonym of ‘Large’ is…..
Ans: grand

57.   ‘The tall girl in the pink dress is getting into the bus.’
In the given sentence ‘tall’ is
Ans: adjective

58.   ‘Why are you standing in the queue?’
Find the present continuous verb.
Ans: standing

59.   Past tense of ‘Stand’
Ans: stood
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Verb No-67

60.   Shri Vijay Rupani is the Cm of Gujarat, ….. government is in power.
Ans: whose
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-416-437(and others)
Wh.Relative/Connective Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-3

61.   I really enjoy …..the poor.
Ans: heloing
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-1731
& at the end of All MCQs નોંધી લ્યો માં...

62.   The plane took off …..Mumbai airport.
Ans: from
Prepositions Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-2

63.   Find out the meaning of underlined word.
“We hoped to visit a zoo but we visited museum.”
Ans: wanted

64.   Don’t …..your time, otherwise you can’t progress in life.
Ans: waste

65.   He has improved his performance by ….. again and again.
Ans: practicing (it should be ‘practicing’)
Angel’s English Grammar 1700 MCQs Book: MCQs No-498
Prepositions Rules-Angel’s English Grammar Book & Video DVD Part-2

66.   We should take care of health because …..
Ans: health is wealth

67.   To run after someone is ….. .
Ans: chase

68.   A country rules by a king is ….. .
Ans: kingdom

69.   I had …..headache in the morning.
Ans: severe

70.   Kusum’s father was …..London last month.
Ans: in

71.   Find nearly opposite meaning: ‘Monarchy’
Ans: democracy

72.   Give nearest meaning: Appear
Ans: Show (reach is also correct)

73.   Find nearly opposite meaning: ‘Prosperity’
Ans: Poverty
(Prosperity & Poverty both meaning are given in 1700 MCQs Book)

74.   Give nearest meaning: ‘Messenger’
Ans: a news carrier

75.   We should not smoke because …..
Ans: smoking is injurious to health.
(smoking kills is also correct answer)


અંતિમ સાચા જવાબો જેતે Final Authority પર નિર્ભર છે.
  
Angel’s English Grammar Part-1-2-3 Books & Videos DVD & 1700 MCQS Book માં ઉપરનું બધુજ કવર થય જાય છે.


Junior Clerk Paper Solution English Grammar Answer Keys Exam Held on 19-2-2017 Junior Clerk Paper Solution English Grammar Answer Keys Exam Held on 19-2-2017 Reviewed by kishan angel on 6:03:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.